Med hodet i himmelen
og beina på bakken

Forsiden>Hvorfor har vi fri i morgen? Kristi himmelfartsdag.
Hvorfor har vi fri i morgen? Kristi himmelfartsdag.

Hvorfor har vi fri i morgen? Kristi himmelfartsdag.

2022-05-25
I morgen er det Kristi Himmelfartsdag. For mange av oss betyr det fri fra skole eller jobb, og for de som er ekstra heldige betyr det kanskje at man får en langhelg. Men hva er egentlig grunnen til at man har fri denne torsdagen?

Kristi Himmelfartsdag (eller det mer humoristiske navnet "Himmelspretten") er en av de kristne fridagene som det stadig er diskusjoner om fortsatt skal være en fridag, eller om den skal gjøres om til en "vanlig" dag. Kristi Himmelfartsdag er ikke på en bestemt dato, men flytter seg for hvert år. Den er likevel alltid på en torsdag. Dette er fordi Kristi Himmelfart markeres på den 40ende påskedagen. Ettersom 1.påskedag alltid er en søndag, blir Kristi himmelfart alltid en torsdag. 

Kristi Himmelfart markerer dagen hvor Jesus reiser tilbake til himmelen. Dette er da 40 dager etter påsken, hvor Jesus først ble hyllet, så angitt, deretter korsfestet og drept, og til slutt vant over døden og sto opp igjen. Det kan du lese mer om her. Bibelen forteller om flere episoder hvor Jesus viser seg for sine følgere, før han reiser tilbake til himmelen. Det siste Jesus gjør før han reiser fra disiplene er å gi dem en oppgave. Denne oppgaven pleier vi å kalle "misjonsbefalingen", og kan leses i bibelen i Matteus 28.18. Der sier Jesus: "Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende."

Dette oppdraget som disiplene får, om å fortelle videre det de hadde lært om Jesus, har preget kristendommen og kirken siden den gang. Og ettersom vi kan historiene 2000 år etter de skjedde, så vet vi at mange kristne har gjort jobben sin med å fortelle videre!

 

Noen av dere lurer kanskje fortsatt på hvorfor mange også har fri på fredag? Vel, det har egentlig ikke noe med kristendommen å gjøre, men er mer en praktisk ordning. Fordi fredagen blir "inneklemt" mellom fridager, så velger mange å enten ta fri, eller ha planleggingsdag/alternative dager, så man får en langhelg.  

Nyeste sakene fra metodistkirkens hovedside
Powered by Cornerstone